Als leren een ‘beetje pijn’ doet

van communicatiemedewerker naar leerkracht

Als leren een ‘beetje pijn’ doet

Leerkracht Jacolien over haar stap van communicatiemedewerker naar leerkracht

Na 12 jaar als communicatiemedewerker te hebben gewerkt, besloot Jacolien van Bruchem om haar hart te volgen: ze wilde het onderwijs in. De goede begeleiding van haar mentor én de kans die de scholenstichting CPOV Veenendaal haar bood, maakte van deze overstap een succes!

Als deeltijder heeft Jacolien de opleiding tot leerkracht basisonderwijs gevolgd. Het traject dat de Marnix Academie aanbiedt, de zogenaamde Gulden Middenweg, zorgde ervoor dat Jacolien in het tweede jaar als betaalde kracht voor de klas mocht staan. Mits ze voldeed aan de voorwaarden: een goed-beoordeling krijgen voor je stage én je propedeuse halen in het eerste jaar. Afgelopen februari nam Jacolien, na tweeëneenhalf jaar studie, haar diploma in ontvangst.

Alle ballen in de lucht

Jacolien: “Het was wel even zoeken naar de juiste balans. Je moet stevig in je schoenen staan en er wordt behoorlijk wat van je gevraagd als je voor de klas komt te staan.” Jacolien kwam erachter dat goede coaching hierbij essentieel is. “Vooral bij de start van het schooljaar is het zaak om consequent naar de kinderen te zijn en de orde te bewaren. Ik kwam er door mijn mentor achter dat ik hierin wat ‘strenger’ mocht zijn, waardoor het beter ging.” Als beginnend leerkracht ervaarde Jacolien dat er veel ‘ballen in de lucht’ te houden zijn, zowel tijdens het lesgeven als na half 3’. Ga er maar aanstaan…Toch is dit waar haar hart van gaat kloppen. “Ik wil mijn hart volgen, en dan kun je het!”

‘Beren op de weg’

Jacolien: “Ik heb jarenlang in de interne communicatie gewerkt. Dat was prima, maar ik merkte dat ik aan het einde van een werkdag op zoek ging naar waar ik nu eigenlijk mijn voldoening had uitgehaald. Ik vroeg mezelf af wat mijn bijdrage was aan het (werk)geluk van de mensen om me heen. Al snel kwam ik tot de conclusie dat vooral de omgang met kinderen mij voldoening geeft. Ik besloot om mijn hart te gaan volgen: het roer moest om.” Daarbij kreeg Jacolien hulp van een oud-collega die coach is. Jacolien: “Ik zag allemaal beren op de weg. Samen met mijn coach hebben we ze weggenomen. De weg inslaan naar een onzekere toekomst, nieuwe dingen leren, het doet altijd een beetje pijn. Ik, als perfectionist, wil het graag gelijk goed doen. Dat perfectionisme zit heel diep en daar ben je niet zomaar vanaf. Toch merk ik dat het ‘gelijk goed willen doen’ niet werkt. Ik heb geleerd om niet altijd naar mijn gevoel te luisteren dat zegt dat het altijd beter kan, maar ook naar het verstand dat zegt dat ik tevreden mag zijn.”

De Leerkuil

In de klas vertelt Jacolien over ‘de Leerkuil’. Dit is een beeld waarin het leerproces inzichtelijk wordt gemaakt. Leren mag pijn doen, dat doet het namelijk ook regelmatig. Soms vraag je je af of het je ooit lukt, en hoelang dat gaat duren. Je zou zomaar het bijltje erbij neer kunnen gooien. Het erkennen en toelaten van deze gedachtes, het benoemen ervan, heeft niet alleen Jacolien zelf geholpen tijdens haar omscholing, maar helpt ook kinderen in hun ontwikkeling. Het gebeurt wel eens dat een kind tijdens de les roept: “Ik voel het, juf! Ik zit nu in de Leerkuil!” Jacolien: “Mooi hè? De kinderen krijgen meer grip op het leerproces. Ze laten het ongemakkelijke gevoel toe, wat leidt tot betere leerprestaties en groei in de persoonlijke ontwikkeling.”

 

Jacolien benoemt het beeld regelmatig in haar klas. Zo weet ze dat de kinderen in haar klas moeite hebben met sommige rekenlessen waardoor het vaak wat onrustig in de klas wordt. Voordat ze met de les begint herhaalt ze de Leerkuilprincipes. En alleen al het aankaarten ervan maakt dat de leerlingen rustiger worden. En daarmee behaalt Jacolien haar doel: een bijdrage leveren aan het groeiproces van de kinderen, zowel in de cognitieve als in de persoonlijke ontwikkeling.

Introductiekader

Jacolien van Bruchem is 36 jaar oud. Ze is getrouwd en samen met haar man heeft ze 3 kinderen. Jacolien woont in Veenendaal, waar ze lesgeeft aan groep 7 op basisschool “De Ceder”. Hiervoor werkte Jacolien als Communicatiemedewerker bij een HR-dienstverlener.

Wil je ook werken bij CPOV?

Vrijblijvend kennismaken? 

Mail of bel met André van der Blom of Petra Visser via 0318-519076 of solliciteer@cpov.nl

Leuke medewerkers

Binnenkort kun je hier mooie verhalen lezen van onze medewerkers. 

Sjors Dijk

Gepromoveerd tot onderwijsassistent Sjors Dijk Gepromoveerd tot onderwijsassistent Geen predikant… Na zes jaar theologie te hebben gestudeerd kwam Sjors Dijk er op zijn dertigste achter

Lees verder »

Jacolien van Bruchem

Als leren een ‘beetje pijn’ doet van communicatiemedewerker naar leerkracht Als leren een ‘beetje pijn’ doet Leerkracht Jacolien over haar stap van communicatiemedewerker naar leerkracht

Lees verder »

Angela van Viegen

Eens een juf, altijd een juf Angela van Viegen Eens een juf, altijd een juf Terug het vak in na een professionele pauze In 2016

Lees verder »