Eens een juf, altijd een juf

Angela van Viegen

Eens een juf, altijd een juf

Terug het vak in na een professionele pauze

In 2016 koos Angela van Viegen er bewust voor om te stoppen met haar baan als kleuterjuf. Ze werd moeder en bleef thuis bij haar 2 dochters. Een periode waar ze met een fijn gevoel op terugkijkt. Ruim 4 jaar later wilde ze na haar scheiding weer aan het werk. Terugkeren naar het onderwijs was het eerste wat bij haar opkwam. Er deed zich een mooie kans voor en nu staat Angela weer stralend voor de klas.

“Mijn goede ervaringen uit de 10 jaar dat ik al als leerkracht heb gewerkt, spelen een grote rol bij mijn keuze om terug te keren,” vertelt de enthousiaste lerares. “Ik heb altijd met veel plezier gewerkt en met een aantal collega’s is het contact daarna gebleven.” Precies op het moment dat Angela zich ging oriënteren op de mogelijkheden kwam ‘haar’ vacature voorbij. Bij dezelfde school waar ze haar carrière startte. Alsof het zo moest zijn, ging het om een baan als juf van de kleuters. Precies de groep waar haar hart ligt.

 

Spannend maar ook heel vertrouwd

“ Af en toe waren er ook twijfels,” vertelt Angela openhartig. “Hoe zou het voelen als ik straks weer voor de klas sta? Kan ik het nog wel? Wat is er allemaal veranderd? Wat mij enorm heeft geholpen was het warme welkom en de prettige begeleiding. Toen wist ik: dit komt goed.” Eenmaal in de klas heeft Angela een dag nodig gehad om haar draai te vinden. “Daarna weet je het gewoon weer, gaat het vanzelf. Lesgeven verleer je niet.” Lachend vat ze haar ervaring samen: “Eens een juf, altijd een juf.”

Tijd staat niet stil
Digitalisering is een van de grootste veranderingen voor leraren die na een tijdje weer terugkeren. Ook Angela ging aan de slag met het digibord, digitale verslaglegging en heeft nu online contact met ouders. De gedreven lerares vindt het mooie ontwikkelingen, maar het was wel allemaal nieuw. “Ik was gewend aan een map waarin ik alles bijhield. De inhoud is nagenoeg hetzelfde, maar de vorm is met de tijd meegegaan.”

 

Raad en daad
Angela onderstreept het belang van de goede begeleiding die ze kreeg. Zo organiseerde de stichting een informatiebijeenkomst voor nieuwe en terugkerende leerkrachten. Ook kan Angela altijd een beroep doen op een vaste collega die haar met raad en daad bijstaat. “Praktische adviezen of een helpende hand zijn heel welkom als je in een onbekende situatie terechtkomt”, licht de kleuterjuf toe. Ze kreeg bijvoorbeeld leerlingen in de klas die nog geen Nederlands spraken. Dat vroeg om een aanpak waar ze niet bekend mee was.

Waardevolle momenten
Nu overheerst het gevoel van trots en dankbaarheid. “Het leukste zijn de kringgesprekken waar kinderen iets vertellen over het weekend. De eigen inbreng en het luisteren naar elkaar is heel waardevol. Dat kinderen zich veilig bij mij voelen en hun gevoel kunnen uiten vind ik belangrijk. En als ik spontaan een knuffel krijg, kan mijn dag niet meer stuk. Maar een held? Zo zou Angela zichzelf niet willen noemen. Een positieve juf die er graag wil zijn voor de kinderen en van dit werk houdt, is volgens haar een betere omschrijving.

Kinderen in de klas zijn een spiegel
“Sinds ik weer aan het werk ben, heb ik veel nieuwe ervaringen opgedaan. Ook leer ik elke dag van de kleuters. Ze houden me een spiegel voor met hun reacties, vragen en nieuwsgierige houding. Ik geniet van het contact met collega’s en gelukkig is mijn werk privébalans goed op orde. Dat geeft ruimte, zowel in mijn agenda als in mijn hoofd. Daardoor kan ik nu meer voor mijn baan gaan. Met nóg meer passie, zelfvertrouwen, humor en energie.” 

Tegen toekomstige leerkrachten wil Angela zeggen: als je van kinderen houdt, is dit echt een prachtbaan. Je werkt in een fijne omgeving waar het nooit saai is. 

Angela van Viegen is 37 jaar en moeder van 2 kinderen. Ze werkt als groepsleerkracht ½ bij de Juliana van Stolbergschool in Veenendaal. 

Wil je ook werken bij CPOV?

Vrijblijvend kennismaken? 

Mail of bel met André van der Blom of Petra Visser via 0318-519076 of solliciteer@cpov.nl

Leuke medewerkers

Binnenkort kun je hier mooie verhalen lezen van onze medewerkers. 

Sjors Dijk

Gepromoveerd tot onderwijsassistent Sjors Dijk Gepromoveerd tot onderwijsassistent Geen predikant… Na zes jaar theologie te hebben gestudeerd kwam Sjors Dijk er op zijn dertigste achter

Lees verder »

Jacolien van Bruchem

Als leren een ‘beetje pijn’ doet van communicatiemedewerker naar leerkracht Als leren een ‘beetje pijn’ doet Leerkracht Jacolien over haar stap van communicatiemedewerker naar leerkracht

Lees verder »

Angela van Viegen

Eens een juf, altijd een juf Angela van Viegen Eens een juf, altijd een juf Terug het vak in na een professionele pauze In 2016

Lees verder »